Select Page

Šta je hosting a šta domen?

Šta je hosting a šta domen?

Svi znamo šta je veb sajt, ali mnogi ne znaju šta je to hosting a šta domen i šta je potrebno da bi sajt bio vidljiv na internetu.

3 stvari su neophodne da bi jedan sajt funkcionisao :

1) domen

2) hosting

3) fajlovi samog sajta

DOMEN je samo ime sajta, ono sto kucamo kada želimo da odemo na neki sajt.  To je njegov URL,njegova adresa.

Kada izaberete ime domena, treba proveriti da li je dostupno i ukoliko jeste morate ga registrujete kod lokalnog provajdera. Registracija se vrši na godišnjem nivou i cena varira od izabrane ekstenzije. Dakle pored imena domena treba izabrati i ekstenziju domena (rs, com, net, shop..) koja stoji u nastavku imena koje ste izabrali.

HOSTING – Da biste mogli da postavite sajt na internetu morate od hosting provajdera da iznajmite prostor na serveru. Hosting je taj prostor neophodan za skladištenje vašeg sajta i on omogućava da on bude vidljiv i ostalim korisnicima. Dakle oni vama izdaju prostor na hard disku koji je neophodan za smeštanje podataka vaseg sajta – teksta, fotografija, kao i za kontinuirani backup sajta, i obavezuju se da vaš sajt bude dostupan 24h dnevno 7 dana u nedelji. Znači veb hosting je najblaže rečeno prostor koji ste iznajmili za vaš sajt i na njemu se ne nalazi ništa – ni sajt ni bilo kakvi fajlovi dok vi ne popunite taj prostor.

 

FAJLOVI SAJTA predstavljaju sve ono što posetioci vide na vašem sajtu – jpg slike, mp3 fajlovi, php skripte i html stranice tj.  sve ono što ste vi postavili na sajt.

Izradu Vašeg sajta kao i reklamiranje možete poveriti nama – registarfirmi.rs

Vaš uspeh je u Vašim rukama!

Najbolji  Portal u Srbiji

{

Sreća Vas može dovesti na vrh ali je kvalitet ono što će Vas tamo i zadržati.

- registarfirmi.rs

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

 

Call Us

 

Email Us